Adblocker active!

You are running an adblocker extension in your browser. If you wish to continue to this website you should disable it for this website and click Continue.

Meer betalingsachterstand hypotheek.


Er is een groeiende voorraad aan huizen die eigenlijk verkocht moeten worden maar waar banken de knoop niet doorhakken

De betalingsachterstanden bij Nederlandse hypotheken nemen toe.

Die conclusie trekt Fitch, een kredietbeoordelaar die verhandelbare pakketten met Nederlandse hypotheken analyseert. In steeds meer van die securitisaties, zoals deze pakketten heten, ligt het percentage wanbetalers boven de 1%. Dat is ongewoon veel voor de Nederlandse markt.

Fitch meldt dat in een toelichting op het besluit van afgelopen week om 22 Nederlandse pakketten af te waarderen, 173 gelijk te houden en 2 op te waarderen.

Lang aanhoudende wanbetalingen

In het verleden kwamen betalingsachterstanden — gemeten vanaf drie maanden achterstand — maar weinig voor. Sinds de kredietcrisis is het aantal toegenomen. Inmiddels signaleert Fitch bij 16% van de onderzochte hypotheekpakketten een achterstand van meer dan 1%. Het bureau houdt dit percentage niet regelmatig bij. De vorige meting was anderhalf jaar geleden, en toen was het 11%.

Fitch ziet ook een toename bij de zeer lang aanhoudende wanbetalingen. ‘We zien veel securitisaties waarbij een aparte categorie is gevormd voor betalingsachterstanden van meer dan twaalf maanden’, zegt analist Ibrahim Kamara van Fitch. Hij zegt hierover geen cijfers te kunnen geven omdat de banken hem die vertrouwelijk hebben overlegd, maar stelt wel dat de tendens stijgend is.

Voorraadvorming

Bij Nederlandse securitisaties ontbreekt vaak de definitie van wanbetaling. Zolang een bank net doet of een wanbetaler nog op het rechte pad te krijgen is, hoeven beleggers niet te worden gewaarschuwd dat er schade op komst is. Die zien alleen een groeiend percentage wanbetalers, maar het aantal echte schadegevallen blijft vooralsnog laag in Nederland.

Fitch waarschuwt voor een ‘voorraadvorming van potentiële te veilen objecten’ omdat banken deze woningen met de huidige huizenprijzen niet durven te verkopen. Afgelopen jaar daalden de prijzen met 4%. Huizen zijn moeilijk te verkopen: in 2011 zijn er 120.000 verkocht, terwijl er meer dan 200.000 te koop staan.

Gmac geraakt

Vorige week heeft bureau Fitch een kleine 200 securitisaties tegen het licht gehouden. Daarvan kregen 22 een lager kredietoordeel; de meeste zijn gevormd door hypotheken van Gmac. Deze Amerikaanse partij zette vooral in 2006 en 2007 hypotheken in de markt waarbij inkomens van klanten nauwelijks werden gecontroleerd.


bron: fd.nl